Vergunning&Dakkapel

Specialist in tekeningen en aanvraag van de vergunning voor elk type dakkapel! Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

Vul het formulier in en wij nemen contact op!

Welstandsnota Utrecht versnelt procedure aanvraag vergunning dakkapel

Welstandsnota Utrecht versnelt procedure aanvraag vergunning dakkapel

UTRECHT – Dakkapellen, erfafscheidingen of zonnepanelen kunnen ambtelijk sneller en efficiënter worden getoetst. Voor deze toetsing zijn duidelijke en actuele criteria alsmede richtlijnen opgenomen in de welstandsnota.

Ook de mogelijkheden om welstandsvrij te bouwen aan de achterzijde van woningen zijn verruimd. Voor woningen met een kap tot de noklijn en woningen met een plat dak tot de gootlijn geldt dat zij – mits niet gekeerd naar openbaar gebied – welstandsvrij kunnen worden verbouwd. Een bouwwerk aan de achterzijde is echter niet altijd vergunningvrij. Toch is de procedure korter omdat een welstandsadvies niet meer nodig is.

Met vergunningvrij bouwen en welstandsvrije bouwwerken biedt het college meer vrijheid. Dat wordt gewaardeerd door inwoners met bouwplannen. Anderzijds bleek bij een inspraakavond over welstandsvrij bouwen onlangs dat andere bewoners zich juist zorgen maken over wildgroei van vergunning- en welstandsvrije verbouwingen. Daarom gaat de gemeente de verruiming ten aanzien van het welstandsvrij en vergunningvrij bouwen monitoren. Zo moet bijvoorbeeld de belasting voor binnenterreinen in woongebieden niet te groot worden.

In de geactualiseerde nota zijn ook aanpassingen op grond van nieuwe technische en maatschappelijke ontwikkelingen meegenomen, zoals de plaatsing van zonnepanelen en reclamevoering voor bedrijfsverzamelgebouwen. Na vaststelling door de raad is de geactualiseerde welstandsnota te vinden op www.utrecht.nl/welstandsnota.